UITSTAPPEN


Plan je een (halve) daguitstap met familie, vrienden, collega’s, buren of wie dan ook? En heb je geen tijd of zin om dat zelf te organiseren of ben je op zoek naar een verrassende bestemming? Wil je meer horen en zien dan wat in de brochures of gidsen te lezen is? Dan ben je hier aan het juiste adres.


Deze uitstappen zitten in mijn portfolio. Er komen er ongetwijfeld nog heel wat bij. En natuurlijk ben ik bereid om met jouw idee aan de slag te gaan, ook als dat niet in het lijstje voorkomt.


Om jullie een kwaliteitsvolle gidsbeurt te bieden, hanteer ik een minimum van 8 en een maximum van 25 personen.

Op stap door de Marollen


De Marollen zijn misschien wel de meest volkse en authentieke buurt van Brussel. Tussen 1563 en 1569 woonde de schilder Pieter Brueghel er met zijn vrouw en kinderen, maar ook Andreas Vesalius en de hertog van Alva hebben er rondgelopen. En wat heeft Prins Laurent met de Marollen? Wie is de ‘schieve architect’? Welk geheim verbergt het Vossenplein met zijn grote antiekmarkt? Vanwaar komt de naam ‘Marollen’? We ontdekken het samen op een halve of hele dag. Onderweg proeven we van de volkskeuken of van een echte Brusselse gueuze (of een ander biertje). 

 


 

 

  

Verrassend Bergen


In 2015 was Bergen, ‘Mons’ in het Frans, een jaar lang culturele hoofdstad van Europa. De stad greep dit moment aan om het stadscentrum een frisse make-over te geven. En het resultaat mag er zijn! Ik vertel je graag meer over de Heilige Waltrudis en haar wulpse kapitteldames, over de Gouden Koets en het feest van de Ducasse, over het prachtige belfort en de vier andere door UNESCO erkende monumenten. En wat zijn die vreemde heuvels die je kan zien vanop de hoogste ‘berg’ in de stad? Waarom staat het station al jaren onafgewerkt in de steigers? En hoe smaakt die streekspecialiteit, de 'rôti de porc à l'berdouille'? Wedden dat Bergen ook jou aangenaam zal verrassen?


Vlakbij Bergen ligt ‘Le Grand Hornu’, een stuk industrieel erfgoed. Het ademt nog steeds het steenkoolverleden van de Borinage. Tijdens een daguitstap kunnen we hier ook nog even langs.



  


 


 

  

Rondje Sint-Niklaas


Velen rijden, op weg van Gent naar Antwerpen of omgekeerd, achteloos de afrit Sint-Niklaas voorbij. Jammer, want deze kleine centrumstad heeft enkele interessante monumenten en verhalen te bieden. Sint-Niklaas is mijn ‘hometown’. Tijdens de coronaperiode wandelde en fietste ik er geregeld rond en ontdekte ik hoekjes en kantjes waar ik zelf niet van afwist of waar ik nooit had bij stilgestaan. Ook voor inwoners van Sint-Niklaas en omgeving is deze rondleiding dus misschien wel een ‘eyeopener’. Waarom staan er zo veel art deco gebouwen in Sint-Niklaas? En hoe herken je die stijl? Wat is het verhaal achter de oude winkel met de opvallend rode gevel in de Ankerstraat? Waarom is de markt zo groot? Wat heeft de stad met luchtballonnen? En waar vind je nu het beste ijs in Sint-Niklaas? Dit en veel meer kom je te weten tijdens een zinnenprikkelende wandeling door de hoofdstad van het Zoete Land van Waas. 


 

 

   

 

 

  

Kerstwandeling


De donkerste dagen van het jaar. Overal lichtjes en kerstversiering, de geur van haardvuur en heel misschien dwarrelen er ook wat sneeuwvlokjes.

Tijd voor een ‘special’: een avondwandeling in kerstsfeer. Ik neem jullie mee op een wandeling langsheen vergeten kapelletjes, stille wegen en geurige dennenbossen. Onderweg vertel ik over soms verrassende kersttradities van bij ons en op andere plekken in de wereld. Een hartverwarmend kerstverhaal mag natuurlijk ook niet ontbreken.

Deze wandeling kan op vraag overal plaatsvinden. Het parcours bedraagt ongeveer 5 km en kan eventueel starten en aankomen op een kerstmarkt waar we nog kunnen nagenieten.

Deze wandeling is enkel te boeken in de kerstperiode, van 6 december tot 6 januari. 

  

 

 

 



   

 

 

  

Op stap met Napoleon


Op 18 juni 1815 werd Napoleon verslagen in Waterloo. Dat weten we allemaal nog uit de geschiedenislessen op school. Maar wie was nu eigenlijk die eigenzinnige keizer? Waar kwam hij vandaan? Waarom droeg hij altijd die gekke hoed? Wat heeft hij, buiten zijn fameuze ‘code civil’, aan ons nagelaten? En was hij even succesvol in de liefde dan op het slagveld? Hoe kwam hij aan zijn einde op het verlaten eiland Sint-Helena? Je komt dit en nog veel meer te weten tijdens een wandeling rond het bekendste slagveld ter wereld.

Deze wandeling kan ook als voordracht worden geboekt (duur: 1 uur, prijs: 50 euro).




 

 


   

 

 

  


In het spoor van Bruegel door het Pajottenland


Toen Pieter Bruegel van 1563 tot 1569 in Brussel woonde, trok hij er geregeld op uit om het boerenleven te schilderen in het nabijgelegen Pajottenland. Iedereen kent wel de rijstpapeters op zijn schilderij ‘De Boerenbruiloft’. Maar wie was die Pieter Bruegel eigenlijk en hoe ging het leven eraan toe in de woelige periode waarin hij leefde? Vanuit het lieflijke dorpje Sint-Anna-Pede vertrekt een prachtige wandeling doorheen een landschap dat sinds Bruegels tijd nauwelijks is veranderd. Enkel de hoogbouw van de hoofdstad op de achtergrond verraadt de moderne tijd. Onderweg ontdekken we een tiental schilderijen op de plek waar de schilder ze hoogst waarschijnlijk heeft geschilderd. Het Pajottenland staat ook bekend om zijn Lambiek en Geuzebier. Een schuimend drankje in een plaatselijke kroeg onderweg mag dus zeker niet ontbreken.

  

 

 

 

 

   

 

 

  

Met Jean-Michel Folon door het kasteelpark van Terhulpen


De Belgische kunstenaar Jean-Michel Folon kwam je misschien al eens tegen aan het strand van Knokke of in een kapel in het Zuid-Franse Saint-Paul-de-Vence. Folon was een veelzijdig modern kunstenaar: hij maakte films, ontwierp decors en affiches, schilderde en beeldhouwde. Hij stelde zijn werken tentoon over de hele wereld, van New York en Tokio tot Firenze en Lissabon. Toen hij in 2005 stierf, liet hij zo’n 500 werken na aan het museum in Terhulpen. Zelfs als je niet zo’n kunstbolleboos bent, zullen zijn creaties je zeker verrassen en ontroeren.



De Stichting Jean-Michel Folon is gevestigd in een mooi gerestaureerde vierkantshoeve midden in het prachtige kasteelpark van Terhulpen, met zijn vijvers, Franse tuinen, fruitbomen en uitgestrekte grasvelden. In de lente is de tuin op zijn mooist, wanneer de natuur in al zijn glorie terug tot leven komt. Tijdens een wandeling door het park vertel ik jullie meer over het boeiende leven en werk van Jean-Michel Folon. Nadien is er de gelegenheid om op eigen initiatief het museum te bezoeken en iets te eten of te drinken in de stemmige taverne. 


  

 

  

 

 

 


   

 

 

  

Door Gent met Van Eyck


Iedereen kent wel de “drie torens” van Gent. Je kan ze zien vanop de autostrade of vanuit de trein. In één van deze torens, de Sint-Baafs kathedraal, is het Lam Gods van de gebroeders van Eyck te bewonderen. Op een wandeling door de binnenstad van Gent vertel ik jullie meer over de fascinerende en bewogen geschiedenis van dit wereldberoemde schilderij. Hoe het op 6 mei 1432 onder ruime belangstelling werd onthuld, hoe op 11 april 1934 twee luiken van dit meesterwerk op mysterieuze wijze werden gestolen en nog veel meer. We slenteren langs de Leie en door het Patershol, vergapen ons aan het Gravensteen en het belfort en eindigen natuurlijk bij het prachtig gerestaureerde Lam Gods. Echt afsluiten doen we op Bourgondische wijze: met een heerlijk schuimend biertje (of een andere lekkernij).

 

 

   

 

 

  

Door de Kruibeekse polder met Mercator


Op 5 maart 1512 werd ene Gerard De Cremer 'per ongeluk' geboren in Rupelmonde. Een banaal feit? Niet als je weet dat deze Gerard later beroemd zou worden als Mercator dankzij zijn baanbrekend werk in de cartografie. Hij slaagde er voor het eerst in om de hele wereldbol te ‘projecteren’ op vlakke kaarten die hij bijeenbracht in een ‘atlas’.

Tijdens een mooie natuurwandeling door de Scheldepolders van Kruibeke, vertel ik jullie meer over het leven en werk van Gerard Mercator. En daar komt af en toe wat astronomie, sterren en planeten dus, bij kijken: dacht men ooit dat onze aarde plat was? Waar komt de maan vandaan? Wanneer kan ik ‘mijn’ sterrenbeeld zien aan de nachthemel?


We vertrekken aan het beeld van Mercator vlakbij de kerk van Rupelmonde en de Graventoren waar Mercator ooit 9 maand gevangen zat. 

Onderweg komen we enkele merkwaardige bouwwerken tegen en genieten we van de mooie natuur. We wandelen door broekbossen en rietlanden. Op de kreken en in de weilanden zijn tal van watervogels te zien. En met wat geluk spotten we zelfs een bever.


  

 

 

 

 

 

   

 

 

  

Verrassend Mechelen


Mechelen is meer dan een kleine provinciestad tussen Antwerpen en Brussel. In de zestiende eeuw was Mechelen zelfs even de hoofdstad van de Spaanse Nederlanden. De sporen daarvan zijn nog altijd te vinden in de stad. Maar natuurlijk zijn er ook de vele verhalen en legendes. Waarom noemt men de Mechelaars ‘maneblussers’? Wat deed de paus in 1985 in de stad? En wie is dat gekke ventje dat naast de kathedraal handen en voeten in de lucht gooit? En omdat het niet altijd over lang vervlogen tijden moet gaan, pikken we ook wat moderne street-art mee. Afsluiten doen we op zijn Bourgondisch: met een lokaal biertje in brouwerij ’t Anker.

  


 

 

 

 

   

 

 

  

Gentse klassiekers


Iedereen is wel al eens in Gent geweest: als student, als feestvierder, als shopper of gewoon als passant. En iedereen kent natuurlijk ook de Gentse klassiekers: het Gravensteen, het Lam Gods, de neuzekes, de Gentse Feesten,.. Maar wat is het verhaal daarachter? Wie woonde er lang geleden in het Gravensteen? En wat deden studenten daar in 1949? Hoe zit het met de ‘neuzekesoorlog’? En waarom heet het Patershol het Patershol? En wie is nu eigenlijk die man die triomfantelijk de hand uitstrekt in het midden van de Vrijdagmarkt?

Na deze rondleiding door het ‘klassieke Gent’ bekijk je de stad door een andere bril. Gebouwen, straten en pleinen waar je vroeger achteloos door- of voorbijliep, krijgen een gezicht en een verhaal.

  

  

 

   

 

 

  

Brussel ondersteboven


Net als Rome werd Brussel gebouwd op 7 heuvels. De Brusselaars zagen het zelfs groter en noemden hun heuvels ‘bergen’. Dit wordt dus een wandeling met hoogtes en laagtes. Vanuit het historische centrum van Brussel met zijn prachtige Grote Markt en het onvermijdelijke Manneken Pis beklimmen we de Kunstberg en de Coudenberg. We zwaaien even naar de koning en de eerste minister en maken een schampschot langs de Europese wijk en de Afrikaans Matonge wijk. Via de ‘chique’ Zavel beklimmen we vervolgens de Galgenberg en dalen dan af naar de Marollen waar we onszelf na al dat klimwerk belonen met een frisse schuimende geuze (of iets anders). 

 

 

 

 

   

 

 

  

Kleurrijk Antwerpen


Tijdens deze wandeling staan er maar liefst 2 kathedralen op het programma. Van de spoorwegkathedraal waarvoor Leopold II inspiratie vond in het Pantheon in Rome trekken we naar de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal, dé trots van Antwerpen. We maken een wandeling door de rijke geschiedenis van Antwerpen: van de belle époque over de woelige jaren ’60 tot de tegelijk glorieuze en catastrofale zestiende eeuw. We komen heel wat kleurrijke figuren uit heden en verleden tegen: diamantslijpers, een razende tijger, een reus of 2, een heel leger woedende Spanjaarden, een excentrieke haventycoon, een schilder met wereldfaam en een gekroonde dame. Een Antwerps ‘Bolleke’ (of iets anders) is uiteindelijk de kroon op onze tocht!


   

 

 

  

Fietsen door het Land van Beveren


 In 1424 gaf Joos Vijd de opdracht aan Hubert Van Eyck om een altaarstuk te schilderen voor zijn kapel in de Sint-Janskerk in Gent. Dit werk, het Lam Gods, is nu, 600 jaar later, nog altijd te bezichtigen in die kerk, die intussen tot Sint-Baafskathedraal werd omgedoopt.


We fietsen door de geboortestreek van deze Joos Vijd. We komen langs de plek waar hij in 1360 het levenslicht zag. Op die plaats stond toen een machtige burcht langs de Schelde. Nu resten enkel nog een heuvel en verhalen. Dat van Isabelle bijvoorbeeld. Zij werd in 1310 door 5 ridders uit de burcht ontvoerd. Waarom? Dat kom je tijdens deze tocht te weten.


We fietsen langs het prachtig gerenoveerde kasteel van Hof ter Saksen. Ook hier komen we Joos Vijd tegen. In het Hof ter Welle maken we kennis met Anna, een powerlady met een gouden hart uit de 17de eeuw. Verder komen nog een held uit de Boerenkrijg, een zwerm Vleermuizen en een mysterieus Mariabeeld op ons pad.


De fietstocht gaat door bos, veld en enkele parken, langs grotendeels rustige wegen en wegels. Onderweg vangen we een glimp op van de Antwerpse haven.


De afstand bedraagt 30 km waarvoor we 3 uur de tijd nemen. Vertrekpunt is het ruime parkeerterrein aan recreatiedomein de Ster in Sint-Niklaas.