De Provence
“De Provence is als een straal van schoonheid op de zee der geschiedenis.” Zo verwoordde de dichter Frédéric Mistral het. Dieppaarse zoet geurende lavendelvelden, verstilde dorpjes hoog op een rots, een azuurblauwe zee, een pittoreske vissershaven, een glas pastis of een heerlijk glas witte cassis,.. Doet het jou ook wegdromen? Wel, dat is precies wat mij verliefd deed worden op de Provence. Ik ben er al heel wat keren geweest. Van het pausenpaleis in Avignon en de witte paarden in de Camargue tot de blauwe stoeltjes op de Promenade des Anglais in Nice en het weelderige casino in Monaco. Telkens opnieuw bracht het mij in vervoering.
En laat ons eerlijk zijn: de Provence hééft het. Deze streek heeft alles: zon, zee, bergen, natuur, geschiedenis, cultuur, topgastronomie,.. Op niet veel plekken vind je dit alles zo dicht bij elkaar. ‘La douce France’ op zijn best, maar met ook een knipoog naar Italië en naar Spanje. Daar ligt het tenslotte netjes tussenin.
Twee jaar lang verdiepte ik me in de Provence. Ik ontdekte heel wat onbekende hoekjes en verbluffende verhalen. En die zou ik maar wat graag met anderen delen. Denk je eraan naar de Provence te reizen, maar heb je geen idee waar te beginnen. Ik stippel graag een parcours voor jou uit. Of wil je de Provence naar jou thuis brengen? Ik kom graag naar jullie toe om jullie al vertellend mee te nemen naar Marseille, Nice of Les-Baux-de-Provence. En dat met een lekkere zelfgemaakte bouillabaisse of een salade Niçoise en een glas wijn erbij. Prijzen hiervoor zijn op afspraak.
Tip: avondje of middagje Provençaals koken
Je krijgt vooraf een lijst met ingrediënten en keukenbenodigdheden waar je zelf voor zorgt. Ik kom naar jullie toe met een heerlijk flesje wijn en een heleboel verhalen en weetjes: hoe wordt pastis gemaakt? Welke kruiden zitten er in dat fameuze potje ‘herbes de Provence’? Wat betekent ‘bouillabaisse’ en wat is een ‘rouille’? Kan je koken met lavendel? .. Samen gaan we dan aan de slag en maken we er een onvergetelijke en leerrijke culinaire avond van. Prijs: 25 euro per persoon, 2 glaasjes wijn inbegrepen, ingrediënten exclusief. Minimum 5 personen